Vill du ha besök?

Vi kommer ut till din förskola och visar materialet! Fyll i formuläret på Kontaktsidan

Kära lilla smenglishbarn!

Idag har du fått ett par språkvingar. De sitter redan på din rygg. Vingarna är ännu så små att ingen kan se dem och du kan inte flyga med dem ännu. Men under dina språkvingar kan du börja samla engelska ord, stora ord och små ord, långa ord och korta ord samt svåra ord och lätta ord. Ord tycker inte om att vara ensamma utan trivs bäst ihop med massor av kompisar. Orden får du, ett i taget, som en gåva av pedagogerna på din förskola.

Du kommer att träffa på vuxna som inte nöjer sig med att du samlar ord under dina språkvingar utan de vill höra att du säger dem med din mun. Annars tror de inte att du kan. Gör det om du vill, men bara om du själv vill. Ett smenglishbarn får man aldrig tvinga, det är absolut förbjudet. Om du vill säga orden med munnen så gör det, annars gör du någonting annat. Gräv med dina händer i sanden eller titta på fågeln som flyger i luften eller på traktorn som brummar ute på åkern. Under tiden samlar du dina ord under dina språkvingar och där bor de tills den dag du själv kan eller vill släppa ut dem. Det är de vuxna omkring dig som ska säga orden, om och om igen så att du kan samla på dem.

Det kommer att finnas vuxna som säger att det inte går, att det inte finns några språkvingar, att alltihop är "hittepå". De tror inte att man kan lära sig så mycket när man är så liten som du. Det kan till och med finnas vuxna som tror att det är farligt att sätta språkvingar på små barn. Men de allra flesta tror, precis som jag, att det är just när man är så liten som du som man kan lära sig nya saker allra bäst. Du har så klara, nyfikna ögon och så öppna sinnen och du säger saker på ditt eget sätt och bryr dig inte ett dugg om ifall det blir fel ibland.

Senare i livet när du går i skolan kommer du att lära dig om meningsbyggnad och grammatik och då kommer du att ha nytta av alla dina smenglishord som du har samlat under dina språkvingar. En dag, inte idag och inte imorgon men en dag - en vacker dag kommer du att kunna breda ut dina språkvingar och flyga ut i den stora engelska språkvärlden. Där kan du tala med alla barn och vuxna som du möter. Den dagen kan du packa upp dina engelska ord och använda dem. Hur det exakt kommer att gå till är det ingen som riktigt vet än, men jag hoppas och tror att du kommer att kunna berätta det för mig, en dag när du har blivit stor. Fram tills dess vill jag önska dig och dina kompisar och pedagogerna på din förskola en riktigt lycklig språkresa!

Lena Karman

Grundare av SMENGLISH